Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (2024)

Inhoudsopgave

Functie van een insectenhotel

Een insectenhotel is ontworpen om een beschutte plaats te bieden waar vliegende en kruipende insecten een veilig onderkomen en broedplaats kunnen vinden. Het bestaat uit afzonderlijke kamers die gevuld zijn met verschillende materialen. Deze materialen zijn aangepast aan de behoeften van de verschillende insectensoorten, zodat zij ideale omstandigheden vinden, met name voor de voortplanting. Bovendien dient een insectenhotel als winterverblijf voor verschillende insectensoorten.

Nadelen van gekochte nestkasten

De meeste nesthulpmiddelen die in bouwmarkten en online winkels verkrijgbaar zijn, zijn van slechte kwaliteit en gaan voorbij aan de eisen die insecten stellen aan een voor hun soort geschikte nestruimte. Bovendien wordt vaak reclame gemaakt voor soorten die geen gebruik maken van insectenhotels voor beschutting, eileg of overwintering. Dit zijn bijvoorbeeld vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. De kamers met verticale ingangsspleten zijn dus net zo nutteloos als dennenappels, stro of lege geperforeerde stenen.

Verkeerde materialen, slecht gemaakte nestbuizen, te kleine of te grote holen en een verkeerde oriëntatie van de vulmaterialen weerhouden veel insecten ervan om schuilplaatsen te kopen.

Bouw je eigen insectenhotel

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (1)

Als u van knutselen houdt en op zoek bent naar een beter alternatief voor gekochte insectenhotels, kunt u ze gemakkelijk zelf bouwen met de juiste instructies en materialen.

Planning

Voordat u gaat bouwen, moet u bedenken welke insecten u te gast wilt hebben in uw hotel en waar u het daarna gaat plaatsen. In de regel bieden insectenhotels alleen onderdak en nestgelegenheid voor bijen, wespen en soortgelijke soorten.

Hoewel je met een hotel ook andere insecten kunt aantrekken, moet je er rekening mee houden dat niet alle soorten met elkaar overweg kunnen en dat er nestpredatie kan optreden. Oorwormen, bijvoorbeeld, zijn alleseters en moeten in de buurt van bladluizen worden gehuisvest. Anders zoeken ze voedsel in de nestbuizen van wilde bijen en solitaire wespen. Bouw daarom liever meerdere insectenhotels dan één voor zoveel mogelijk verschillende insectensoorten.

Benodigd vulmateriaal

Je hebt de volgende vulmaterialen nodig om een nesthulp te bouwen:

  • Holle plantenstengels voor nestelgaten – bamboe en rietbuizen zijn ideaal.
  • Stengels van diverse plantensoorten in verschillende diktes, zoals die van bramen, frambozen, heggenrozen, distelplanten en seringen. Deze zijn geschikt voor solitaire, d.w.z. alleen levende, wilde bijen, graafwespen, kleiwespen of zelfs sluipwespen.
  • Hardhout aangeboden uit dikke takken of kleinere stammen van beuken, essen, eiken, appelbomen of hazelnootstruiken.
  • Zo nodig geperforeerde stenen voor het ordelijk inbrengen van de nestbuizen.

Onze expert tip:
Het gebruik van Ytong-blokken en plexiglasbuizen wordt vaak aanbevolen. Hierin kan zich snel schimmel vormen en ze blijven dan ongebruikt. Daarom mogen deze materialen niet worden gebruikt.

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (2)

200 eco-nestbuizen voor wilde bijen, Ø 8 mm

Kartonnen kokers voor insectenhotels van papier en gras. De nestbuizen hebben een soortspecifieke binnendiameter van 8 mm, zijn vochtwerend en kunnen dus het hele jaar door worden gebruikt. FSC-gecertificeerde ecologische materialen. Natuurbeschermingsproduct voor wilde bijen en andere nuttige insecten. Materiaal: 100% papier & gras. Afmetingen: 8 x 150 mm.

Naar Amazon.

Benodigd bouwmateriaal

Afhankelijk van de geplande grootte en vorm van het insectenhotel hebt u houten latten van ten minste twaalf centimeter breed nodig voor de zijwanden, de vloer, het dak en de kamerindeling. Er mag alleen hardhout worden gebruikt, omdat dat het best bestand is tegen vocht. Geschikte houtsoorten zijn lariks, eik, douglasspar, teak en spar. Als alternatief kan een oude houten lade of wijnkist worden gebruikt.

Het is ook voordelig om als achterwand een houten paneel van vochtbestendig hardhout te gebruiken. Mits u het insectenhotel op een gesloten achtergrond monteert en de vullingen stevig op hun plaats zitten, is dit echter niet absoluut noodzakelijk. Bovendien is het volgende bouwmateriaal vereist:

  • Houtlijm (watervast)
  • Houtschroeven of spijkers
  • Silicone of wat dakbedekking

Noodzakelijk gereedschap

  • Houtzaag / puksaw
  • Boormachine
  • Schuurpapier of blok
  • Schroevendraaier / accuschroevendraaier of hamer
  • Heet lijmpistool indien nodig

Insectenhotel bouwinstructies

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (3)

Bouw frame

Gebruik de houtschroeven om de twee zijwanden aan de vloer- en dakplanken te bevestigen, zodat een doosvorm ontstaat. Indien nodig wordt er een gevel op gezet met nog twee latten en aan elkaar geschroefd. Om de nok optimaal op elkaar te laten aansluiten en beter te laten afdichten, zaagt u de uiteinden in een hoek van 45 graden. Als u al een afgewerkte doos zoals een lade gebruikt, vervalt dit punt natuurlijk.

Planverdeling

Leg de doos op zijn rug en begin hem te verdelen. Om ervoor te zorgen dat alles goed past, moet u het een beetje heen en weer schuiven of de hoeveelheid van elk materiaal vergroten of verkleinen. Takken moeten ook worden ingekort tot een geschikte lengte. U moet ook een beetje vrije ruimte inruimen, zodat de “planken” nog kunnen worden gebruikt voor de kamers.

Markeer met een potlood de plaatsen waar u wilt verdelen. Maak dan het insectenhotel weer leeg.

Tussenlatten invoegen

Zodra u de indeling en ongeveer de uitrusting van het hotel hebt bereikt, is het tijd om de afzonderlijke kamers te verdelen met behulp van houten latten. Zaag hiervoor het hout op maat en zorg ervoor dat het aan de voor- en achterkant niet uitsteekt. De dwarslatten kunnen het best aan de zijplanken worden vastgeschroefd. Lijm de opstaande latten vast met houtlijm.

Riet en bamboe buizen

Aangezien de meeste solitaire wilde bijen- en wespensoorten holtekolonisten zijn die gebruik maken van verlaten voedseltunnels van keverlarven, moeten de kokers volledig vrij zijn van pulp en horizontaal worden ingebracht. De buizen van riet en bamboe moeten minimaal tien en bij voorkeur twaalf centimeter lang zijn. Kort de nestbuizen in op de juiste lengte met een pucksaw en zorg ervoor dat ze echt in de diepte passen en niet aan de voorkant uitsteken.

Onze expert tip:
Gebruik geen snoeischaar om de buizen in te korten, anders worden de tere buizen geplet. Zorg er ook voor dat de snijranden schoon zijn en smeer een beetje uit indien nodig.

Pittige plantenstengels

Sommige andere wilde bijensoorten, zoals de gemaskerde bij (Hylaeus) of metselbij (Osmia), maar ook graafwespen (Spheciformes) of kleiwespen (Delta unguiculatum) gebruiken pittige stengels om te nestelen. Voor de kolonisatie moet men het voorbeeld van de natuur volgen en de plantenstengels verticaal en afzonderlijk ophangen.

Bevestig daartoe gewoon de stekelige stengels aan het insectenhotel, bijvoorbeeld met bloemendraad of een warm lijmpistool.

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (4)

Bosch PKP 18 E lijmpistool

De PKP 18 E is een robuust lijmpistool voor doe-het-zelvers. Het garandeert schoon werken en stabiele lijmverbindingen. Een elektronisch geregeld verwarmingselement zorgt voor een snelle opwarming en dus een snelle gebruiksklaarheid. Lijmcapaciteit: 20 g/min. Smeltlijm: Ø: 11 x 45 – 200 mm. Werktemperatuur: 200° C. Gewicht: 0,35 kg

Ga naar Amazon* “

Hardhout boren

Boor nu verschillende gaten in het hardhout met een diameter tussen drie en zes centimeter. Een paar met acht tot tien centimeter kunnen ook geboord worden. Maar slechts enkele insecten zijn geïnteresseerd in de grotere gaten.

Zorg ervoor dat u alleen in het langshout boort, d.w.z. loodrecht op de vroegere schors, want gaten in het kopshout kunnen leiden tot scheuren en dus tot vochtdoorslag. Ook hier moet erop worden gelet dat de boorgaten schoon zijn en geen bramen vertonen, zodat de insecten hun gevoelige vleugels niet verwonden.

Het invullen van materialen

Zodra de lijm is opgedroogd, kunt u het vulmateriaal er weer in doen. Hier kunnen laatste correcties worden aangebracht om het materiaal zo strak mogelijk in elke kamer in te brengen. Hoe strakker het zit, hoe strakker het zit, niet aan de voorkant uitvalt en geen steunplank nodig heeft.

Hiaten vullen

Zet nu het insectenhotel rechtop en vul de ongewenste luchtgaten op met vulling van mos, grind of iets dergelijks. Druk het stevig aan zodat het er niet meer uit druppelt. Een gelijkmatige verdeling van klei op de rug wordt aanbevolen. Alle materialen kunnen ermee bedekt worden, want insecten kunnen hier niet in en de klei zorgt ook voor grip, zodat een volledige afsluiting met een keermuur helemaal niet nodig is. Laat de klei nu goed drogen.

Waterdicht maken van de gevel

Dicht de nok, het deel waar de twee zijden van het dak samenkomen, af met siliconen of een klein stukje dakvilt.

Een insectenhotel correct installeren

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (5)

Theoretisch kan iedereen met een balkon of tuin een insectenhotel inrichten. Er moet echter aan verschillende criteria worden voldaan, zodat de insecten het hotel kunnen vinden, het accepteren en er veilig in verblijven.

Locatie

Een insectenhotel heeft een rustige locatie nodig zodat de insecten zo min mogelijk gestoord worden. Nabijgelegen en vaak gebruikte plaatsen zoals zitplaatsen of zandbakken zijn daarom ongeschikt. Vooral als ze direct in de vliegroute liggen of de opening van de nesthulp in die richting wijst.

Insecten geven de voorkeur aan warme plaatsen. Warmte is meestal ook gunstig voor de ontwikkeling van het nageslacht. Daarom moet een insectenhotel idealiter altijd naar het zuiden gericht zijn. Bovendien moet hij worden beschermd tegen wind en regen. Ook tocht moet worden vermeden.

Opzetten of ophangen

Bomen worden het vaakst gekozen als montageplaats. Zij benadrukken de natuurlijke omgeving waartoe insecten worden aangetrokken. Als alternatief kunnen insectenhotels ook aan stevige palen of gevels worden bevestigd. Vastgeschroefd of gespijkerd aan de ondergrond krijgt het maximale steun. Als voor het ophangen een metalen draad wordt gebruikt, kan het hotel bij sterke wind gaan wiebelen.

Installatiehoogte

Als een insectenhotel te hoog wordt opgehangen, wordt het moeilijker voor de insecten om het te vinden. Hoewel wespen & Co. hoog kunnen vliegen, worden ze meestal op lagere hoogte aangetroffen, omdat ze daar vooral op zoek gaan naar voedsel en beschutting.

Aan de andere kant, als het hotel te laag is opgezet, zullen talrijke roofdieren het gemakkelijk hebben. Als er kleine kinderen of grote honden in de buurt zijn, zouden die ook gemakkelijk bij het insectenhotel kunnen komen. Daarom moet de nesthulp zich op een hoogte van ten minste 80 tot 100 centimeter bevinden. De aanbevolen installatiehoogte is ongeveer twee meter. Dit komt overeen met de gebruikelijke vlieghoogte van veel insecten en biedt nog meer voordelen:

  • Bodemvocht trekt niet naar het insectenhotel
  • Het droogt sneller na regen
  • De aanvliegroute bevindt zich meestal boven lichaamshoogte, zodat een ononderbroken benadering mogelijk is.

Omgeving

De beste plaats is een plaats die omgeven is door insectvriendelijke planten. Deze trekken ze aan en bieden een omgeving waar insecten zich bij voorkeur vestigen. Ideale planten zijn bijvoorbeeld:

  • Bergmunt
  • Blauwe Wijnstok
  • Clematis
  • Nasturtium
  • Lavendel
  • Madeliefjes
  • Man’s Trefoil
  • Zonnehoed
  • Zinnia’s, ongevuld

Ook interessant: Tips voor een dier- en insectvriendelijke tuin

Aanvullende informatie

  • Plaats water in de onmiddellijke nabijheid van het insectenhotel zodat de insecten kunnen drinken.
  • Regelmatig schoonmaken is niet nodig vanwege de puur natuurlijke materialen
  • Als de vulmaterialen uit elkaar vallen, niet drogen en schimmelvorming optreedt, is een snelle vervanging raadzaam.
  • Voor een langere levensduur kunnen houtverduurzamingsmiddelen worden gebruikt – maar vermijd chemische producten, want die houden insecten vaak op afstand.
  • Voor het overwinteren van het insectenhotel zijn geen speciale maatregelen nodig.
  • De beste tijd om het op te zetten is in maart en april, maar het kan ook het hele jaar door.

Lees onmiddellijk verder: Een boomstronk gebruiken als insectenhotel: Instructies en tips

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (6)

Instapklaar: Nesthulpmiddelen voor wilde bijen, 160 blz.

Nesthulpmiddelen voor wilde bijen zijn populair bij jong en oud. Veel commerciële nestkasten zijn echter ongeschikt voor de behoeften van de nuttige bijen en worden nauwelijks gekoloniseerd. In dit boek leert u hoe u gevarieerde nesthulpmiddelen kunt bouwen en onderhouden in een bijenvriendelijke omgeving. Auteur: Werner David

Ga naar Amazon* “

Veelgestelde vragen

Welk insectenhotel is het beste?

De meeste in de handel verkrijgbare insectenhotels voldoen niet aan de vereisten om een geschikte nest- en overwinteringsplaats voor insecten te zijn. Inferieure kwaliteit en een verkeerde samenstelling van de bouwmaterialen zorgen er vaak voor dat bijen, wespen en andere dieren de schuilplaats mijden. Bovendien koloniseren vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen nauwelijks insectenhotels.

Let bij de aankoop daarom op de hoogwaardige afwerking en het juiste gebruik van de nestvoorzieningen. In de regel volstaat schoon riet en hardhout met geboorde gaten.

Waar plaats je een insectenhotel?

Een insecten- of wilde bijenhotel moet altijd naar het zuiden gericht zijn. Vermijd in ieder geval de weerzijde die naar het noordwesten is gericht. Het is belangrijk een locatie te hebben met voldoende zonlicht, liefst de hele dag. Het is ook gunstig als het nestkastje beschermd tegen regen en wind wordt geplaatst of opgehangen.

Welke soorten insecten leven in een insectenhotel?

De meest voorkomende bewoners van insectenhotels zijn solitaire wilde bijen en wespen. Lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vlinders en hommels daarentegen vinden voldoende beschutting in de natuur en worden daarom nauwelijks in nestkasten aangetroffen.

Hoe lok je insecten naar een nestkastje?

Na het opzetten van het insectenhotel kan het enige tijd duren voordat de eerste gasten hun intrek nemen. De nabijheid van water en bloeiende planten, die als voedselbron dienen voor bijen en andere insecten, is een voordeel. Als de insecten langere tijd volledig afwezig blijven, moet u de locatie van de nesthulp heroverwegen.

Hoe lang blijven wilde bijen in het insectenhotel?

De larven van de meeste bijensoorten blijven enkele maanden in het insectenhotel voordat ze de verzegelde gaten van binnenuit openen. Bij het schoonmaken mag u dus geen nestafsluitingen verwijderen, omdat er nog levende jongen achter kunnen zitten.

Hoe lang kun je een insectenhotel gebruiken?

Als voor de bouw hoogwaardige materialen worden gebruikt en het insectenhuisje op een tegen het weer beschermde plaats wordt geplaatst, kan het meerdere jaren als schuilplaats dienen. Nadat de jongen zijn verhuisd, kan het schoonmaken van de nestbuizen voordelig zijn. Als het frame na verloop van tijd rot wordt of het vulmateriaal vergaat, moet het insectenhotel worden gerenoveerd of vervangen.

As an enthusiast and expert in biodiversity conservation and insect ecology, I've been involved in numerous projects related to creating habitats for various insect species. I've actively participated in community initiatives, workshops, and research programs aimed at promoting the well-being of insects, particularly in urban environments. My passion extends to understanding the intricate relationships between different insect species and their environments, fostering a profound knowledge of their nesting behaviors and habitat preferences.

Now, diving into the concepts discussed in the article about insect hotels:

  1. Function of an Insect Hotel:

    • Purpose: An insect hotel serves as a shelter and breeding ground for flying and crawling insects. It consists of individual chambers filled with materials tailored to the needs of different insect species, providing ideal conditions, especially for reproduction. Additionally, it serves as a winter refuge for various insects.
  2. Drawbacks of Purchased Nesting Boxes:

    • Quality Issues: Most commercially available nesting aids lack the necessary quality for meeting the specific requirements of insects seeking suitable nesting spaces.
    • Misleading Advertisem*nts: Advertisem*nts often promote species that don't utilize insect hotels for shelter, egg-laying, or overwintering, rendering certain features, like vertical entrance slots, ineffective.
  3. Building Your Own Insect Hotel:

    • Planning: Before constructing an insect hotel, one needs to consider the types of insects to be accommodated and the location. Typically, insect hotels cater to bees, wasps, and similar species.
    • Materials Required: Various materials are needed, including hollow plant stems, hardwood from thick branches, perforated stones, and specific dimensions of cardboard tubes for nesting.
  4. Construction Process:

    • Frame Building: Constructing the frame involves attaching side walls to floor and roof planks, forming a box shape.
    • Compartmentalization: Dividing the box into chambers with wooden slats, ensuring proper sizing and spacing for different materials.
    • Inserting Nesting Tubes: Adding materials like bamboo and reed tubes for solitary bees and wasps, ensuring proper length and orientation.
    • Adding Spiky Plant Stems: Attaching spiky plant stems vertically for species like mason bees.
  5. Installation Considerations:

    • Location: Insect hotels should be placed in a quiet area, ideally facing south for warmth, protected from wind and rain. Elevated positions, such as on trees or poles, are suitable.
    • Height and Surroundings: Installation height should be around 80 to 100 cm, offering protection from predators and ease of access for insects. Surroundings with insect-friendly plants enhance the attractiveness of the habitat.
  6. Maintenance and Additional Tips:

    • Cleaning: Regular cleaning might not be necessary due to natural materials, but quick replacement is advised if materials degrade.
    • Preservation: Using wood preservation methods, avoiding chemicals, can extend the insect hotel's lifespan.
    • Timing of Setup: Best set up in March or April, but suitable for the entire year.

By following these guidelines, individuals can contribute to insect conservation by creating effective and species-specific habitats through DIY insect hotels.

Bouw je eigen insectenhotel en richt het goed in - Agri World (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6279

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.