Wil je een bedrijf starten, verandert jouw markt of heb je een nieuw productidee? Maak een ondernemingsplan dat meegroeit met je bedrijf, met het Business Model Canvas. Je brengt je bedrijfsmodel in kaart, waardoor je gemakkelijker kunt focussen en bijsturen. In dit artikel vind je een voorbeeldtemplate en kom je erachter hoe je dit per onderdeel invult.
De levensduur van een ondernemingsplan is beperkt. Het opstellen is al een hele klus en als je plan af is, valt het niet mee om ermee te werken. Een businessplan op basis van het Business Model Canvas (BMC) is een goed hulpmiddel om regelmatig naar je bedrijfsstrategie, de markt en je klanten te kijken. Zo kun je beter en sneller inspelen op veranderingen in jouw markt.
Wat is het Business Model Canvas?
Het BMC bestaat uit negen bouwstenen die alle aspecten van je bedrijf omvatten. De bouwstenen gaan over je organisatie, waardepropositie (beschrijving van je product of dienst), klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Met het canvasmodel ontdek je de sterke en zwakke punten van je organisatie en product. Ook krijg je inzicht in de wensen van je klanten.
De basis van het BMC is de waardepropositie van je bedrijf. De waardepropositie is je onderscheidende kracht waarmee je je geld verdient. Wat maakt jouw klanten blij? Waarin ben je anders dan de concurrent? Het model heet daarom ook wel waardepropositie canvas.
Hoe vul je het BMC in?
De negen bouwstenen staan vaak op een groot (papieren) invulformulier dat je op internet kunt vinden. Dat kun je ophangen en al brainstormend invullen. Doe dit het liefst samen met anderen, bijvoorbeeld met je medewerkers of samenwerkingspartners. Zo kun je voortbouwen op elkaars ideeën en visie.
Eerst beschrijf je de bestaande situatie. Daarna maak je strategische keuzes en kijk je wat koersveranderingen voor je bedrijf betekenen. Beantwoord vragen als:
- Wat als we een andere strategie kiezen?
- Wat als de belangrijkste klant wegvalt?
- Waarin willen we investeren?
Het model dwingt je om concrete stappen te formuleren. Begin altijd met de klant en je waardepropositie. Wat maakt je bedrijf uniek en anders dan de rest?
Aan de linkerkant van het formulier beschrijf je je samenwerkingspartners, activiteiten en andere bronnen. Aan de rechterkant beschrijf je de markt, je klanten, de relatie die je met hen hebt en de kanalen om ze te bereiken. Tot slot komen de kosten en de opbrengsten aan bod.
Bouwstenen Business Model Canvas
Hieronder staan de negen bouwstenen van het BMC. Wat voor conclusies je uit het BMC kunt trekken, leggen we uit met een voorbeeld.
1. Klantsegmenten: wie is je klant?
Hier beschrijf je welke verschillende groepen klanten je met je bedrijf wilt bereiken. Deze mensen of organisaties zijn het hart van ieder bedrijf. Beslis bewust welke klantgroepen je wel, maar ook welke klantgroepen je niet bedient. Elke klantengroep heeft zijn eigen wensen. Hoe meer je weet van de wensen van je klant en zijn koopgedrag, hoe beter je je klant kunt bedienen.
Gebruik bestaande onderzoeken en kijk of de uitkomsten aansluiten bij de wensen van je klanten. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat ruim 70% van de consumenten bij de aanschaf van een product of dienst let op duurzaamheid. Vindt jouw klant duurzaamheid ook belangrijk, overweeg dan om groen te produceren.
Voorbeeld: Kay startte onlangs een kitesurf webshop met duurzame producten. Hij noemt zijn bedrijf Kayt Surfshop. Na het invullen van het Business Model Canvas besluit hij de webshop op kitesurfers te richten tussen de 25 en 40 jaar die recreatief kitesurfen. Ze zijn milieubewust en houden van de natuur; ze zijn niet voor niets het liefst in de zee.
2. Waardeproposities: waarom kiezen klanten voor jou?
Een waardepropositie is een reden waarom klanten voor jouw bedrijf kiezen. Met de waardepropositie of value proposition canvas los je een klantprobleem op. Of je levert iets wat je klant wil hebben. Beantwoord de vraag waarom klanten jouw product of dienst afnemen. Is het de goede service, het unieke assortiment, het gebruiksgemak, het duurzame karakter van je product of dienst, de prijs, kwaliteit, of een combinatie daarvan? Vraag dit aan je klanten. Het levert je waardevolle informatie op.
Voorbeeld: Kay speelt in op het gevoel en de behoefte van zijn klant om te zorgen voor de wereld en met een gerust hart in de natuur te surfen. Kay levert daarmee emotionele en sociale waarde aan zijn klant.
3. Kanalen: hoe vinden klanten je bedrijf?
Kanalen spelen een belangrijke rol in hoe een klant je bedrijf ervaart. Via de communicatie-, distributie- en verkoopkanalen laat je klanten weten dat je bestaat. Kanalen hebben verschillende functies, bijvoorbeeld:
- De bekendheid van je product of dienst vergroten.
- Service bieden nadat klanten een product hebben gekocht.
- Feedback van klanten op je bedrijf verzamelen.
Het contact met de klant gaat in fasen. In een klantreis zet je die fasen op een overzichtelijke manier op een rij. Ga bij het invullen van stap 3 na wat je in welke fase doet, welk kanaal je hiervoor gebruikt en wat de klant van je kanaal vindt.
Voorbeeld: Voor Kay is de webshop zijn belangrijkste kanaal. Daarnaast adverteert hij op zoekmachines en is hij actief op social media. Ook werkt hij samen met online magazines en influencers.
4. Klantrelaties: online of offline?
In deze bouwsteen breng je in kaart hoe je contact wilt hebben met je klant. Dat kan per klantengroep verschillen. Of je kiest voor volledig geautomatiseerd of voor persoonlijk face-to-face contact, hangt af van je doel. Wil je nieuwe klanten binnenhalen, bestaande klanten behouden, snellere levertijden mogelijk maken of een betere klantbeoordeling krijgen? De klantrelaties en contactmomenten die je kiest, hebben invloed op de indruk die je bij je klant achterlaat. De kunst is om verschillende kanalen zo op elkaar af te stemmen dat de klantervaring jou geld oplevert.
Voorbeeld: Kay heeft een geautomatiseerd systeem voor aankopen en een klantenservice. Voor vaste klanten is er een lidmaatschapskaart waarmee ze exclusieve kortingen krijgen.
5. Inkomstenstromen: waarmee ga je geld verdienen?
Elk klantsegment kan een of meer inkomstenstromen opleveren. Bijvoorbeeld door verkoop, verhuur of service. Om winst te maken moet je van je inkomsten natuurlijk de kosten aftrekken. Bij dit onderdeel breng je in kaart hoeveel omzet of klanten je nodig hebt om uit de kosten te komen. Er zijn veel verschillende verdienmodellen. Verkoop je losse producten of abonnementen? Heb je franchisenemers? Of verdien je aan service of reclame? Onderzoek wat je klanten willen betalen voor de waarde die je levert.
Voorbeeld: Kayt Surfshop verdient aan de verkoop en verhuur van kites, kiteboards en accessoires.
6. Kernmiddelen: wat heb je nodig om verder te komen?
Kernmiddelen zijn de belangrijkste gereedschappen en middelen die nodig zijn om je businessmodel te laten werken. Deze hulpbronnen zorgen dat je je klant bereikt, de relaties met je klanten onderhoudt en geld verdient. Apparatuur kan een kernmiddel zijn. Maar ook patenten, financiële middelen of de kennis van medewerkers zijn kernmiddelen. Welke middelen je nodig hebt, hangt af van het businessmodel dat je kiest. Er zijn allerlei mogelijkheden om nieuwe kernmiddelen te organiseren. Je kunt ze zelf aanschaffen, leasen of halen bij je samenwerkingspartners.
Voorbeeld: Kayt Surfshop heeft een e-commerce website en een hostingpartij nodig. Ook een opslagplek voor zijn boards en andere materialen is onmisbaar. Hij neemt twee webshopmedewerkers in dienst.
7. Kernactiviteiten: wat gaat je bedrijf doen?
Bij deze bouwsteen gaat het om je belangrijkste bedrijfsactiviteiten: de kernactiviteiten. Net als de kernmiddelen heb je ze nodig om geld te verdienen met je waardepropositie. Maar ook om je klantrelaties te onderhouden en je markten te bereiken. Belangrijkste vraag is: wat doen wij als bedrijf om te zorgen dat ons businessmodel werkt? En wat niet? Sommige activiteiten kun je het beste zelf, andere kun je beter uitbesteden.
Als je klant duurzaamheid belangrijk vindt, moet je precies weten wat je product duurzaam maakt. En wat er nodig is om je bedrijfsmodel te vergroenen. Kijk waar je toegevoegde waarde zit. Maak je productieproces zo efficiënt mogelijk en zorg dat de kennis van je medewerkers op peil blijft.
Voorbeeld: Kay verkoopt duurzame producten via zijn online shop. Daarvoor moet hij op zoek naar duurzame leveranciers, klanten werven en de webshop goed onderhouden.
8. Belangrijkste partners: met wie werk je samen?
Er zijn verschillende redenen om samen te werken met anderen. Met de juiste partners bereik je je doelen sneller. Een doel kan zijn: groeien met je bedrijf en succesvoller zijn in de markten waarin je actief bent. Maar het kan ook betekenen dat je samen met partners een groter deel van de keten verduurzaamt. Produceer je surfboards? Breng dan in kaart wie je strategische partners en kernleveranciers zijn. Ga bijvoorbeeld in zee met producenten die de surfboards voorzien van milieuvriendelijke opdrukken, zodat het board volledig duurzaam is. Leer je (potentiële) partners goed kennen om de samenwerking succesvol te maken.
Voorbeeld: Kay heeft nauw contact met leveranciers van merken die duurzaam produceren. Verder huurt hij content- en marketingprofessionals in om de webshop aantrekkelijk te maken.
9. Kostenstructuur: hoe ziet het er financieel uit?
Bij een businessmodel horen kosten. Breng in kaart wat je financieel nodig hebt. Heb je je belangrijkste resources, kernactiviteiten en partners duidelijk duidelijk op een rij gezet? Dan kun je je kosten berekenen. Waar zitten de hoogste kosten? Kun je besparen en zijn er schaalvoordelen te behalen?
Voorbeeld: Kay heeft te maken met de inkoop van de kitesurfmaterialen, het onderhoud van zijn webshop, kosten voor marketing en sales, bezorgkosten en het loon van zijn medewerkers.
Het complete model
Als je alle onderdelen hebt doorlopen, heb je een goed beeld van waar je staat met je bedrijf. Je kunt goed onderbouwde en doelbewuste stappen zetten. En je kunt vragen stellen en kijken wat je wilt veranderen. Dit is een goed moment om eens naar andere bedrijven te kijken. Op internet kun je ter inspiratie veel ingevulde canvasmodellen vinden. Is je plan min of meer gereed? Spar dan met een adviseur of een goede bekende. Een plan is er niet voor in de bureaula, maar moet leiden tot concrete acties. Zo wordt je plan een succes.
Voorbeeld: Het Business Model Canvas van Kayt Surfshop is af. Voor nu. Want als je het canvas regelmatig invult, blijf je flexibel. Je kunt dan inspelen op veranderingen, bijvoorbeeld in het geval van een crisis of als je bedrijf groeit.
Video
Wil je liever luisteren dan lezen? Bekijk voor de informatie uit dit artikel:
Business Model Canvas: Uitleg + Voorbeeld
FAQs
Business Model Canvas: 9 bouwstenen voor succes | KVK? ›
Het BMC bestaat uit negen bouwstenen die alle aspecten van je bedrijf omvatten. De bouwstenen gaan over je organisatie, waardepropositie (beschrijving van je product of dienst), klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Met het canvasmodel ontdek je de sterke en zwakke punten van je organisatie en product.
Wat zijn kernactiviteiten Business Model Canvas? ›7. Kernactiviteiten: Welke activiteiten zijn nodig om je onderneming draaiende te houden? In dit vak op het Business Model Canvas benoem je alle activiteiten waarmee je toegevoegde waarde levert aan klanten. Maak hier duidelijk hóe je de waarde toevoegt en neem ook klantenservice en acquisitie mee in je overzicht.
Welke kernactiviteiten zijn er? ›- Maken/Creëren. Hier draait de kernactiviteit van een bedrijf het maken, de productie en uitvoering van specifieke ideeën/diensten. ...
- Verkopen. ...
- Ondersteunen.
De eerste bouwsteen van het Business Model Canvas is Customer Segments, oftewel klantsegmenten. Hierin worden alle klantsegmenten beschreven. Dit is de doelgroep van het bedrijf. Denk hierbij aan verschillende groepen mensen of organisaties waar een bedrijf zich op wilt richten.
Wat is de kostenstructuur? ›Kostenstructuur is de organisatie van de kosten die door een bedrijf worden gedragen. Het omvat de verdeling van de kosten over verschillende soorten kosten, waaronder materiaalkosten, arbeidskosten, overheadkosten en andere kosten.
Wat is een goed business model? ›Een goed business model beschrijft de waardepropositie voor de klant en de prijsstrategie. Daarnaast beschrijft het de producten en diensten die een bedrijf aanbiedt, de doelmarkt en de toekomstige uitgaven. Voor zowel nieuwe als gevestigde bedrijven is een business model onmisbaar.
Wat zijn Kernmiddelen? ›Kernmiddelen zijn de belangrijkste gereedschappen en middelen die nodig zijn om je businessmodel te laten werken. Deze hulpbronnen zorgen dat je je klant bereikt, de relaties met je klanten onderhoudt en geld verdient. Apparatuur kan een kernmiddel zijn.
Wat zijn Sleutelactiviteiten? ›Sleutelactiviteiten zijn activeiten die je in ieder geval nodig hebt om je aanbod/toegevoegde waarde aan te kunnen bieden aan je klanten. Kijk eens goed naar je aanbod en kijk eens wat je minimaal moet doen om dit (goed) te kunnen leveren aan je klanten. Is daadwerkelijk alles nodig wat je nu doet?
Wat is mijn verdienmodel? ›Jouw verdienmodel is de manier waarop je bedrijf geld verdient. Het draait om de onderscheidende waarde die jij als ondernemer aan de klant biedt.
Wat betekent value proposition? ›De Value Proposition omschrijft de waardepropositie die jouw bedrijf levert aan klanten. De value proposition bestaat uit de volgende drie onderdelen: Products & Services: overzicht van de producten en diensten die jij aan je klant aanbiedt. Deze kunnen fysiek, ontastbaar, digitaal of financieel zijn.
Wat zijn kernpartners? ›
De kernpartners vertegenwoordigen de belangrijkste leefgebieden in de ontwikkeling van jongeren: onderwijsdeelname, gezondheid, psychosociale ontwikkeling en loopbaanontwikkeling.
Wat zijn de key partners? ›Key partners (Partner network): sommige activiteiten worden geoutsourcet en sommige resources worden buiten de organisatie ingekocht. De bouwsteen Key partners beschrijft het netwerk van leveranciers en partners dat van invloed is op het succes van het businessmodel.
Welke business modellen zijn er? ›- Klantgestuurde businessmodellen. Dit is een businessmodel gefocust op de behoefte van de klant. ...
- Circulaire economie. ...
- Peer-to-peer. ...
- Niet-core business van bedrijven. ...
- Fractional ownership. ...
- Open prijzen. ...
- Het crisismodel. ...
- De mobiele versie.
Key Resources of kernmiddelen
Het geheel van middelen en mensen die de onderneming nodig heeft om de klant te dienen. De kernmiddelen maken het mogelijk om een waarde propositie te creëren en te bieden, markten te bereiken, relaties te onderhouden met klantsegmenten en inkomsten te verdienen.
Klantsegmenten (customer segmentation)
Elke onderneming bedient één of meerdere klantsegmenten. Klantsegmenten zijn de verschillende groepen mensen of organisaties die de onderneming wil bereiken en bedienen. De waardeproposities worden op deze 'target customers' gericht.
Wat is customer segmentation? Met customer segmentation (klantsegmentatie) verdeel je klanten onder in groepen, op basis van gemeenschappelijke eigenschappen. Het zorgt er in eerste instantie voor dat je doelgerichter kan communiceren en diepere relaties kan opbouwen met je klant.
Hoe bepaal je of een businessmodel toekomstbestendig is? ›Hoe je businessmodel toekomstbestendig maken? Bestuurlijke inzichten en praktijkervaringen over visie, strategie, sturen op verantwoordelijkheid en bestuurlijke wijsheid. Ook de belangrijke bestuurlijke valkuilen zoals: verhuftering, bestuurlijke drukte, organisatierot en het spel om poen en prestige.
Wat is een duurzaam business model? ›Dit houdt in dat je bedrijf is ingericht is om niet alleen financiële waarde, maar ook ecologische en sociale waarde te creëren, zowel op korte als op lange termijn. Het opstellen van een duurzaam businessmodel helpt je om dit te bereiken en je impact op de wereld te verbeteren.
Hoe maak je een Business Model Canvas? ›Met het Business Model Canvas (BMC) maak je een ondernemingsplan op slechts één A4-tje. Je brengt je bedrijfsplan overzichtelijk in kaart met behulp van 9 bouwstenen. Daarin beschrijf je jouw bedrijf en zaken als het verdienmodel, de toegevoegde waarde, klanten, relaties en leveranciers.
Wat is een value proposition Canvas? ›Wat is een Value proposition canvas? Value proposition canvas is een belangrijke klantenanalyse-tool voor de ontwikkeling van diensten en producten. De tool dient om systematisch in kaart te brengen wat klanten willen, waardoor een product- en dienstenaanbod gecreëerd kan worden dat perfect aansluit op hun behoeften.
Wat voor soort klantrelaties zijn er? ›
De zes meest voorkomende soorten klantrelaties zijn toegewijde persoonlijke assistentie, persoonlijke assistentie, selfservice, geautomatiseerde services, communities en co-creatie. Er kunnen er een of meerdere bestaan in een enkel klantsegment.
Wat zijn intellectuele middelen? ›Intellectuele middelen zijn merken, kennis, patenten en copyrights. Menselijke middelen zijn de werknemers. In pharmaceutische bedrijven is het bijvoorbeeld noodzakelijk om ervaren wetenschappers aan het werk te laten. Financiële middelen zijn subsidies, de kas en bijvoorbeeld aandelen.
Waar is het meeste geld mee te verdienen? ›- onderzoekers klinische chemie: 180.000 – 240.000 euro.
- piloten: 112.500 – 200.000 euro.
- commercieel directeuren: 64.000 – 192.000 euro.
- accountants: 27.000 – 162.000 euro.
- neurochirurgen: 70.000 – 130.000 euro.
- dermatologen: 70.000 – 129.000 euro.
- burgemeesters: 40.000 – 124.000 euro.
- Missie. Start vanuit je missie. ...
- Wat ga je verkopen. Pak een flinke stapel post-its en noteer daarop alle diensten en producten die jij de komende 12 maanden gaat verkopen. ...
- Planning. ...
- Bepaal de omzet. ...
- Bepaal de kosten. ...
- Bereken de winst. ...
- Bijstellen.
Marge nemen op de verkoop
Hoe meer producten worden verkocht, hoe groter de omzet. En hoe groter de marge op elk individueel product, hoe groter de totale brutomarge van het bedrijf. Je moet dus voldoende stuks verkopen aan een voldoende hoge marge om van dit verdienmodel een succes te maken.
De Customer Profile beschrijft heel gedetailleerd een specifiek klantsegment uit jouw business model. Het onderscheidt “jobs” (taken), “gains” (goede uitkomsten) en “pains” (slechte uitkomsten) die dit klantsegment heeft.
Wat is het verschil tussen waarde en waardepropositie? ›Een waardepropositie is simpelweg het voorstel of aanbod van een bedrijf, in termen van de “waarde” die dat voorstel heeft voor de (potentiële) klant. Centraal staat dat het voorstel of aanbod een duidelijke, waargenomen, geaccepteerde en onderscheiden waarde vertegenwoordigt.
Hoe maak je een goede waardepropositie? ›- Het moet meteen duidelijk zijn wat je product of dienst is, voor wie het is en wat de waarde ervan is.
- Zet de klant in het middelpunt. ...
- Ben specifiek. ...
- Zorg voor een duidelijke 'flow' van het probleem naar de oplossing. ...
- Gebruik levendig taalgebruik.
Je businessmodel beschrijft de manier hoe je als organisatie waarde creëert, levert en te gelde maakt. Heb jij scherp welke aspecten er nodig zijn om succesvol te kunnen opereren? Hoe kan je jouw businessmodel verbeteren? Kan je op een andere manier waarde toevoegen en geld verdienen?
Waarom het BMC model? ›Een businessplan op basis van het Business Model Canvas (BMC) is een goed hulpmiddel om regelmatig naar je bedrijfsstrategie, de markt en je klanten te kijken. Zo kun je beter en sneller inspelen op veranderingen in jouw markt.
Heeft elke organisatie een business model? ›
Elke onderneming en organisatie is uniek en daarom ook ieder traject voor de business model innovatie. Bij een nieuwe onderneming of organisatie wordt een businessmodel vanaf nul opgebouwd, terwijl bij een bestaand bedrijf vaak verschillende redenen zijn voor business model innovatie.
Wat is het Transactiemodel? ›Transactiemodel. Je verkoopt producten en diensten, koppelt daar een prijskaartje aan vast en laat die per transactie door je klanten afrekenen. In de retail is dit het meest gangbare verdienmodel. Een nadeel is dat je op deze manier moeilijker een langdurige relatie met je klant kunt opbouwen.
Hoe maak ik een klantprofiel? ›- Kijk naar je meest tevreden bestaande klanten. ...
- Prioriteer de klanten die bij je zullen blijven. ...
- Vind klanten die klaar zijn, bereid zijn en in staat zijn. ...
- Wil je meer tips?
Een segment is een groep (potentiële) afnemers die overeenkomen op een aantal kenmerken. Je kunt bijvoorbeeld segmenteren op geslacht, leeftijd, beroep of opleiding. Wanneer je een e-mail verstuurt naar deze doelgroep zal die sneller worden geopend. Dit omdat de e-mail gepersonaliseerd is en de informatie relevant.
Hoe klanten identificeren? ›Bij identificatie gaat het om diverse manieren om iemands identiteit vast te stellen. Bijvoorbeeld via een identiteitsbewijs, het burgerservicenummer (BSN) of biometrie (zoals vingerafdrukken).
Wat is mijn Marktsegment? ›Wat is marktsegment? Marktsegment is een term voor het aanduiden van een deel van de totale markt. Er is een markt voor een product of dienst, maar hierbij zijn allerlei specifieke groepen mogelijk. Binnen een segment bestaan ook weer consumenten die bij een groep behoren.
Wat zijn de 5 marktsegmentatie criteria? ›- Demografische criteria.
- Geografische criteria.
- Sociaaleconomische criteria.
- Psychografische criteria.
- Gedragscriteria.
Demografisch Bijvoorbeeld: op basis van geloof, geslacht, leefstijl, leeftijd, generatie, opleiding. Psychologisch Bijvoorbeeld: op basis van personaliteit, motivatie en interesses. Geografisch Bijvoorbeeld: Noord-Europa, Azië, het Caribisch gebied, steden met meer dan een miljoen inwoners of dunbevolkte gebieden.
Wat is het event Model Canvas? ›Het Event Model Canvas is een model waar je bij de invulling van de strategie gebruik van kan maken. Met het Event Model Canvas vernieuw je of verscherp je de strategie van je evenement. Voordat het canvas kan worden ingevuld is enige uitleg vereist.
Hoe werkt value proposition canvas? ›Value proposition canvas is een belangrijke klantenanalyse-tool voor de ontwikkeling van diensten en producten. De tool dient om systematisch in kaart te brengen wat klanten willen, waardoor een product- en dienstenaanbod gecreëerd kan worden dat perfect aansluit op hun behoeften.
Wat is een team Canvas? ›
Dit is het Teamcanvas. Het is een krachtige tool die teamleiders, startups en studenten helpt om succesvolle teams samen te stellen. Het Teamcanvas helpt teams om vergaderingen te structureren, wrijvingen en conflicten op te lossen en een productieve werkomgeving te creëren.
Waarom Lean Canvas model? ›Het Lean Canvas bespaart je tijd en geld, en geeft je snel inzicht in de wensen van je klant zodat je kunt maken wat zij willen en waar ze je voor willen betalen. 'Is er wel een probleem dat je klanten ervaren en dat ze opgelost willen zien' is de belangrijkste eerste vraag voor een startup.
Hoe weet je wat je ideale klant is? ›Je ideale klanten betalen graag wat je vraagt. Zonder dat je aan ze hoeft te trekken of er veel moeite voor doet. Je zit in je flow, maakt meer impact en je werk geeft je meer voldoening. Je hebt nu meer energie en focus om aan andere belangrijke zaken in je leven te besteden.
Wat is een waardepropositie voorbeeld? ›Enkele voorbeelden en onderdelen van een goede (waarde)propositie zijn: Het benoemen van de voordelen van jouw product of dienst voor de klant. Uitleggen welke problemen jouw product oplost voor de klant, of zelfs voorrekenen indien dit mogelijk is. Een uitgebreide productomschrijving, specificaties en garanties.